Het karstgebergte in Xing Ping

Na een goede vlucht van  ongeveer 1,5 uur kwamen we aan op Guilin. Dit keer geen vertraging of turbulentie nee alles verliep soepel. Omdat we vrij laat aankwamen op het vliegveld hadden we op voorhand al een hostel geboekt in het centrum van Guilin.

Ook op dit vliegveld konden we een bus pakken die ons naar de stad bracht voor € 2,50 en na een klein half uurtje werden we bij het Guilin hotel afgezet. Vanuit hier hebben we de taxi gepakt die ons bij het hostel een 10 minuten verderop deed afzetten voor nog geen € 1,25.

Jaa, de taxi is echt super goedkoop hier. Er is een instaptarief van 1 euro maar dan krijg je wel de eerste 2 kilometer gratis en daarna betaal je 20 cent per kilometer.

Bij het hostel zat een vriendelijke dame ons al op te wachten. Ze sprak vloeiend engels en was ontzettend behulpzaam. Ze vroeg ons wat we wilden doen en gaf wat tips hoe wij dit het beste konden doen.

Guilin en omstreken staat bekend om het karstgebergte. Dit zijn kleine bergen die ook terug te zien zijn op het 20 yuan biljet. Langs dit karstgebergte loopt een rivier en is het mogelijk om er met een bamboeboot langs te varen.

Het hostel had zo een trip in de aanbieding. Het was een enkele reis naar het toeristische Yangshuo met een tussenstop in het klein dorpje Xingping. Wij hebben inmiddels al zoveel grote steden gezien dat een rustig klein dorpje ons wel aansprak en hebben deze trip voor de volgende morgen geboekt.

Om 10 uur de volgende dag werden we met een busje opgehaald. Vanuit ons hostel ging er nog een Italiaans meisje mee die werkzaam is in Shanghai. Na een lekker ontbijtje met spek en ei hebben we 1,5 uur in een hobbelige bus gezeten die ons uiteindelijk deed afzetten bij de rivier.

Hier konden we in een bamboeboot stappen die ongeveer een uur deed varen. Het uitzicht was echt geweldig!

Na deze trip werden we afgezet bij de oevers van Xingping. Met een golfkarretje werden we in het centrum afgezet. Vanuit daar hebben we onze bagage opgehaald bij de bus en hebben we ons ingecheckt bij een hostel.

Xingping is een relaxed klein dorpje omgeven door natuur en waar je één oude straat hebt en een paar restaurantjes. Een perfecte bestemming om 4 dagen te relaxen.

Maar echt stilzitten doen we natuurlijk niet! De volgende dag zijn we een karstgebergte beklommen die vlak bij ons hostel lag. Het leek een eitje maar toen we eenmaal bezig waren vielen de zweetdruppels van ons voorhoofd.
Xingping heeft een heel vochtig klimaat en met wat inspanning is het soms erg benauwd. Maar na wat rustmomenten en een nat T-shirt kwamen we boven bij de top! En het was meer dan de moeite waard!

Helaas hadden we de 2 dagen erna alleen maar regen en konden we er niet echt op uit trekken.
Tussen de regenbuien door hebben we nog wat gewandeld maar hebben we het merendeel zitten theeleuten.

In het hostel verbleef een nederlands meisje Justina die al meer dan een jaar op reis is. Door vrijwilligers werk en coachsurfing heeft ze al een hoop gave avonturen meegemaakt.  S’avonds hebben we met haar en nog een paar mensen een kaartspel gespeeld.

En toen waren de 30 dagen china alweer bijna voorbij. Met een trein zijn we vanaf Xingping weer terug gegaan naar Guilin waar we nog een nachtje hebben geslapen en de trein hebben gepakt naar Shenzhen. Vanuit Shenzhen gaan we met de metro naar Hongkong waar we 6 dagen zullen verblijven.
Hongkong wordt niet gezien als mainland China dus worden deze 6 dagen niet meegerekend bij ons 30 dagen visum. Gelukkig maar want een overstay willen we niet dat kost 500 yuan per persoon per dag oftewel € 68 Euries.

Al met al hebben we een mooie tijd gehad in China. Veel mooie plekken gezien, aardige mensen ontmoet, leuke foto’s gemaakt en aardig wat yuannetjes uitgeven haha.
Omdat het zo een groot land is hebben we nog steeds plekken die we graag willen zien. En aangezien het zoveel is veranderd in vergelijking met 5 jaar terug ben ik benieuwd hoe het er over 5 jaar uit gaat zien. Al met al hebben we alweer reden genoeg om dan weer eens terug te gaan !