Fast City Life ….

Zoveel indrukken, zoveel mensen, zoveel geuren! Wat een levendige stad is Beijing. Met de metro kun je overal naar toe en voor een paar yuan ligt de stad aan je voeten.

Na ons bezoek aan de chinese muur waren we zo uitgeput dat het programma wat voor de dag erna stond werd uitgesteld naar de dag daarna.

Na een dagje wat minder te hebben gedaan zijn we afgelopen woensdag naar de verboden stad gegaan. De verboden stad is sinds 1949 opengesteld voor publiek en was voorheen een keizerlijke stad in het centrum van Beijing. Hier mochten alleen keizers wonen.

Er wordt gezegd dat er 9999 kamers zijn in de verboden stad en als je de omtrek er van ziet geloof je dit gelijk. Niet alleen voor ons als westerse toerist zijn deze plekken leuk om te zien maar vooral voor de chinese toerist. Want alle toeristische trekpleisters zijn gevuld met chinese toeristen.

Vlakbij de verboden stad ligt een park met een berg die uitzicht biedt over heel Beijing. Helaas hing er veel smog en was het niet mogelijk om heldere foto’s te maken. Wel hebben we ons even verkleed en waren we voor heeeeeel even koninklijk ?.

Na het park zijn we weer de metro in gedoken en vertrokken we naar  ” The Temple of heaven”. Daar eenmaal aangekomen bleek dat mijn reisgids niet meer up to date was want de openingstijden kwamen niet overeen en stonden we voor een dichte deur. Wel hebben we in een grenzend park veel sportieve mensen gezien en een hoop oudere die kaartspellen en mahjong aan het spelen waren. Ik heb met een Chinees vrouwtje nog een dansje gewaagd en toen waren we zo moe dat we maar hotelwaarts zijn gegaan.

Vanmorgen bezochten we alsnog de Tempel van de Hemel. Wederom was het weer erg gezellig in het omliggende park en zijn we eindelijk in de tempel geweest. Het was een mooie ochtend maar door wat  haast konden we niet alles zien.

Vanmiddag gaan we met een sneltrein die 299 km per uur rijdt naar Shanghai. Een normale trein doet er 20 uur over en betaal je voor een stoel ongeveer 25 euro. De sneltrein doet er 5 uur over en dan betaal je 75 euro maar dat scheelt ook 15 uur zitten ;-).

Wat ik wel nog graag wil delen is dat Beijing zo snel groeit ten opzichte van 5 jaar geleden. Ik weet niet of het aan mijn geheugen ligt maar voor mijn gevoel waren er weinig herkenningspunten van de vorige keer. Grootste verandering is dat het zeldzaam is om een Chinees tegen te komen zonder mobiele telefoon en selfsie stick. En ik had niet verwacht dit te gaan zeggen maar neem genoeg cash mee want de stad is best duur geworden ;-).